poniedziałek, 26 listopada 2018

Drożdżówki z serem

Składniki:
Ciasto:

  • szklanka letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 całe jajko
  • żółtko jajka
  • ćwierć szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
Nadzienie serowe:
  • kostka tłustego lub półtłustego białego sera
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka



Sposób wykonania:

  1. Rozkruszyć drożdże i zasypać 3 łyżkami cukru. Zalać mlekiem, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać całość. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  2. 2 żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Ser przemielić i dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, do żółtek. Na koniec dodać jeszcze masło. Dokładnie zmiksować wszystko razem i nadzienie gotowe.
  3. Do roztworu drożdżowego dodać wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem żółtka. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odłożyć je do wyrośnięcia na około godzinę.
  4. Odrywać kawałki ciasta i formować z nich niewielkie kółka, które następnie należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środkach drożdżówek zrobić zagłębienie, które wypełnić kilkoma łyżeczkami nadzienia. Na koniec ich brzegi posmarować żółtkiem.
  5. Drożdżówki piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw wiadomość! Z chęcią zapoznam się każdym komentarzem!