- 25 gram drożdży
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 żółtka jajek
- ćwierć szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki octu
- dżem owocowy
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Drożdże rozkruszyć i zasypać łyżką cukru oraz łyżką mąki. Zalać je ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, rozmieszać porządnie, a następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
- Mąkę wymieszać z resztą cukru i solą. Następnie dodać kolejno: zaczyn drożdżowy, masło, żółtka i ocet. Dokładnie wyrobić ciasto, któremu następnie należy dać co najmniej 1,5 godziny na wyrośnięcie.
- Przygotować blat, lub stolnicę odpowiednio obficie posypując ją mąką. Rozwałkować niezbyt cienko ciasto. Wykrawać z niego okrągłe fragmenty, na które następnie nałożyć po łyżeczce dżemu i zalepić całość. Surowe pączki odłożyć na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
- Do rondla, lub innego narzędzia przystosowanego do smażenia nalać dużą ilość oleju (tyle, aby pączki mogły w nich swobodnie pływać). Olej rozgrzać do wysokiej temperatury, ale przed wrzuceniem do nich pączków, zmniejszyć ogień do minimum, tak aby nie spaliły się zbyt szybko. Smażyć je dokładnie z obu stron na lekko brązowy kolor. Po wyjęciu położyć na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu obsypać je dokładnie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw wiadomość! Z chęcią zapoznam się każdym komentarzem!