niedziela, 9 grudnia 2018

Placki ziemniaczane - Latkes

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • pieprz, sól, ewentualnie inne przyprawy np. papryka
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (dzięki temu placki będą bardziej chrupiące niż te ścierane na cienkich oczkach). Dodaj posiekane drobno cebule i czosnek.
  2. Dodaj mąkę i jajka. Całość dokładnie wymieszaj w dużej misce. Ciasto dopraw zgodnie z własnym gustem (w moim przypadku: po łyżeczce soli, pieprzu i mielonej słodkiej papryki)
  3. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce ciasta, starając aby były jak najbardziej płaskie. Dokładnie smaż je z obu stron, co jakiś czas dolewając oleju.
    Placki można jeść ze śmietaną, cukrem, albo sosem grzybowym, lub mięsnym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw wiadomość! Z chęcią zapoznam się każdym komentarzem!