- 10 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- kilka ząbków czosnku
- 4 łyżki mąki
- 3 jajka
- pieprz, sól, ewentualnie inne przyprawy np. papryka
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (dzięki temu placki będą bardziej chrupiące niż te ścierane na cienkich oczkach). Dodaj posiekane drobno cebule i czosnek.
- Dodaj mąkę i jajka. Całość dokładnie wymieszaj w dużej misce. Ciasto dopraw zgodnie z własnym gustem (w moim przypadku: po łyżeczce soli, pieprzu i mielonej słodkiej papryki)
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce ciasta, starając aby były jak najbardziej płaskie. Dokładnie smaż je z obu stron, co jakiś czas dolewając oleju.
Placki można jeść ze śmietaną, cukrem, albo sosem grzybowym, lub mięsnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw wiadomość! Z chęcią zapoznam się każdym komentarzem!