- szklanka mąki tortowej
- 8 jajek
- 100 g zmielonych migdałów
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 serca mascarpone
- 0,5 l śmietanki 36%
- 8 łyżek cukru pudru
- 1,5 szklanki malin
- 3/4 szklanki soku z malin lub herbaty malinowej
- 0,3 l śmietanki 30%
Sposób wykonania:
- Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając białka dodać cukier, żółtka i 4 łyżki ciepłej wody.
- Dodać migdały i lekko wymieszać. Na koniec dodać stopniowo mąkę i ostrożne, ale i dokładnie wymieszać całe ciasto, najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Tortownicę wyłożyć pergaminem. Wylać do niej ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut. W międzyczasie można się zabrać za robienie kremu (patrz niżej).
- Zmiksować serek mascarpone z 5 łyżkami cukru pudru. Śmietankę 36% ubić, a następnie stopniowo dodawać do serka, nie przerywając miksowania.
- Upieczony i ostudzony biszkopt podzielić na 3 części. Dolną warstwę nasączyć sokiem lub herbatą z malin. Wyłożyć na nią połowę kremu i posypać połową malin. Przykryć środkową częścią biszkoptu. Nasączyć także tą część i wyłożyć resztę kremu oraz malin. Wreszcie przykryć ostatnią częścią i także ją nasączyć.
- Śmietankę 30% ubić z 3 łyżkami cukru pudru i wykorzystać po posmarowania boków oraz górnej części tortu. Dla efektu można jeszcze całość ozdobić pojedynczymi malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw wiadomość! Z chęcią zapoznam się każdym komentarzem!