poniedziałek, 7 stycznia 2019

Tort z malinami

Składniki:
  • szklanka mąki tortowej
  • 8 jajek
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 serca mascarpone
  • 0,5 l śmietanki 36%
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1,5 szklanki malin
  • 3/4 szklanki soku z malin lub herbaty malinowej
  • 0,3 l śmietanki 30%
Sposób wykonania:
  1. Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając białka dodać cukier, żółtka i 4 łyżki ciepłej wody.
  2. Dodać migdały i lekko wymieszać. Na koniec dodać stopniowo mąkę i ostrożne, ale i dokładnie wymieszać całe ciasto, najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką.
  3. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Wylać do niej ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut. W międzyczasie można się zabrać za robienie kremu (patrz niżej).
  4. Zmiksować serek mascarpone z 5 łyżkami cukru pudru. Śmietankę 36% ubić, a następnie stopniowo dodawać do serka, nie przerywając miksowania.
  5. Upieczony i ostudzony biszkopt podzielić na 3 części. Dolną warstwę nasączyć sokiem lub herbatą z malin. Wyłożyć na nią połowę kremu i posypać połową malin. Przykryć środkową częścią biszkoptu. Nasączyć także tą część i wyłożyć resztę kremu oraz malin. Wreszcie przykryć ostatnią częścią i także ją nasączyć.
  6. Śmietankę 30% ubić z 3 łyżkami cukru pudru i wykorzystać po posmarowania boków oraz górnej części tortu. Dla efektu można jeszcze całość ozdobić pojedynczymi malinami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw wiadomość! Z chęcią zapoznam się każdym komentarzem!