- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 7 jajek
- szklanka cukru
- 3 łyżki miodu
- 1/3 szklanki mleka
Sposób wykonania:
- Co najmniej godzinę przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wyjąć jajka z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Ubijamy jajka na puszystą pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy całość na wysokich obrotach jak najdłużej - nawet do 10 minut. Jajka po ubiciu powinny być bardzo jasnożółte i gęste.
- Mleko podgrzewamy delikatnie, a następnie mieszamy z miodem. Dodajemy je następnie do jajek i mieszamy na wolnych obrotach.
- Mąkę dodajemy małymi porcjami nie przerywając miksowania. Na koniec całość mieszamy jeszcze drewnianą szpatułką.
- Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Podłużną, prostokątną formę (tak zwaną "keksówkę") smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy 45 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw wiadomość! Z chęcią zapoznam się każdym komentarzem!