niedziela, 27 stycznia 2019

Kasutera - japoński biszkopt

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 7 jajek
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki mleka
Sposób wykonania:
  1. Co najmniej godzinę przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wyjąć jajka z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  2. Ubijamy jajka na puszystą pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy całość na wysokich obrotach jak najdłużej - nawet do 10 minut. Jajka po ubiciu powinny być bardzo jasnożółte i gęste.
  3. Mleko podgrzewamy delikatnie, a następnie mieszamy z miodem. Dodajemy je następnie do jajek i mieszamy na wolnych obrotach.
  4. Mąkę dodajemy małymi porcjami nie przerywając miksowania. Na koniec całość mieszamy jeszcze drewnianą szpatułką.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Podłużną, prostokątną formę (tak zwaną "keksówkę") smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy 45 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw wiadomość! Z chęcią zapoznam się każdym komentarzem!